PHNOM PENH COMMUNITY PARK

masterplanning, low rise, mixed use

The project brief called for the activation of a large 3 hectare site along Russian Boulevard in Phnom Penh. Uses for the space include a park, playground spaces, market area, retail/food & beverage, and potential coworking or commercial/office space. In addition to built elements, landscape features include opportunities for recreation such as open plazas for group activities, a running track and potential urban farming.

The masterplan creates a vibrant space for community, with a range of uses to activate the site. The design also responds to the local climate, with hot temperatures and seasonal rainfall risking the site being under-utilised. A canopy of structures and trees will protect spaces such as outdoor seating, walkways and retail spaces from the weather.

The design is defined by hubs for different uses, such as market, retail, commercial and public. A shared car/pedestrian one-way road flows through the site, connecting the hubs and allowing circulation.

The commercial office space/coworking hub is pushed to the north of the site to draw long-term users deep in to the site, activated all of the spaces along the way. A central amphitheatre and retail space allows for staff and the public to enjoy outdoor covered space for meals, events and performances.

Walkways and outdoor terraces are covered by a mix of manmade and natural canopy, with trees and low height plants defining the landscaping and creating a vibrant and energetic community garden and active site.